Over ons

Over ons – De Faduursma.nl historie

   

                                                                                                                                                                                                                                                     Faduursma.nl is in de jaren ’70 opgericht door Brugt Duursma die toentertijd een drogisterij runde samen met zijn vrouw in het pittoreske Heerenveen.

In deze tijd kwam er een vertegenwoordiger op Brugt Duursma’s pad die een revolutionair product met zich mee bracht! Een dikke thixotrope kleefpasta die door middel van het toevoegen van een katalysator keihard kon worden en ijzersterk, Polyesterhars!

Brugt Duursma zag meteen de tal van mogelijkheden die dit materiaal met zich mee bracht en begon meteen te experimenteren met het maken van schaatsschoenen en kleine stukken dakgoot.

Toen Cees Duursma, de oudste zoon van Brugt, dit zag, wist hij meteen dat hij hiermee verder wilde. Met al een voorliefde voor de watersport begonnen ze al gauw met het produceren van spitfires en jollen in een boerderij die vlak achter de drogisterij lag.

Het noodlot sloeg toe en maakte vroegtijdig een eind aan de droom van vader en zoon Duursma, toen op een mistige zondagochtend de gehele boerderij in lichterlaaie stond.

Brugt Duursma (2e van links) bij een afgeleverde PolyValk.

Maar de Duursma’s stonden bekend om hun friese nuchterheid en doorpakkersmentaliteit en zochten meteen naar een vervangende werkruimte. Deze vonden ze aan de Sminiawei in Aldeboarn, een dorp zo’n 15 km van Heerenveen af.

In een oude grasdrogerij begonnen ze op grotere plannen te broeden en werden er samenwerkingen aangegaan met onder andere Handelsonderneming Baron. Hier zouden de bekende Duba jolletjes uit voort komen. De broers Johnny en Dirk Duursma voegden zich ook bij het bedrijf en een aantal jaren verder was de naam FA.DUURSMA V.O.F. die de gevel sierde.


Er werden kruisers gebouwd, Ruska buggy casco’s en niet te vergeten het iconische zeilbootje de VALK! Van de Valk zijn er wel meer dan duizend gemaakt in deze jaren en er was een hevige opleving van de watersport in Friesland. Er werd gestart met een zeilbotencharter en dit heeft vele jaren plezier en lange weekenden opgeleverd 🙂

  kruiser.jpg

Kruisers gemaakt in “de oude Grasdrogerij”.

Zomerse taferelen bij de Valkverhuur.

 Foto’s in 2018 van een Duursma Polyvalk. De Valk is een begrip geworden.

Door het opkomen van de surfsport begon er telkens meer vraag te komen naar materialen om surfplanken mee te maken. Er kwamen dan ook geregeld mensen langs die vroegen of wij niet wat van “dat spul” hadden. Dirk Duursma die met kleverige stofjas, masker op en glasvezel achter de oren wat lege emmertjes en jerrycans vulde om de mensen van dienst mee te zijn had al snel door dat dit niet zo verder kon.

Cees Duursma in de winkel in Beverwijk(1e van rechts)

Johnny met 1 van de eerste klanten in ons filiaal in beverwijk. Als openingsstunt gingen er polyesterpakketten weg voor een appel en een ei, letterlijk! Er lagen de avond van te voren meerdere mensen voor de winkel te slapen om maar bij de eersten te zijn. Het was namelijk wel, op is op!

1 van de eerste winkels in Nederland voor Polyester en Epoxy was geboren!

De winkel groeide, maar de productie ook. Er kwamen contacten met bouwbedrijven in Noord-Holland en er ontstond een vruchtbare samenwerking die jaren zou duren. Door de groei van het bedrijf was er een ruimere locatie nodig. Er werd een geschikte ruimte gevonden in Wolvega, maar er moest wel stevig verbouwd worden. Na deze rumoerige overgangsperiode vonden de Duursma’s eindelijk hun plek aan de Metaalstraat 8 in Wolvega. Hier is Fa.Duursma uiteindelijk gegroeid naar het bedrijf wat we nu zijn. Nog steeds met een stevige dosis Friese nuchterheid en doorzettingsvermogen is Fa.Duursma al decennia een begrip in de noordelijke watersportwereld.

         

  Bergdaken productie aan de metaalstraat 8, Wolvega.

       

  Dodo onze trouwe securityofficer 🙂    

Dirk en Johnny even officieel op de foto.

De opkomst van het internet is misschien wat onderschat, maar ondanks de wat onconventionele en niet altijd meest moderne aanpak, hebben de gebroeders Duursma zich staande weten te houden in deze alsmaar veranderende markt. Door de jarenlange kennis en ervaring is Fa.Duursma al decennia een baken in de mist voor kleinbedrijven, watersportliefhebbers, kunstenaars en hobbyisten. Daarnaast is Faduursma.nl – polyester en epoxywebshop de plek geworden om al uw kunsthars en aanverwante artikelen te halen.

Faduursma.nl, betaalbare kwaliteitsmaterialen, D.I.Y, en liefde voor mensen.  Faduursma.nl een bedrijf met een hart!

Bij Fa.Duursma zijn in de Loop der jaren de zonen van Cees en Dirk Duursma, Johan en Niels ook ingelijfd in het bedrijf en zetten zij de familietraditie met veel liefde voort. Zo hopen wij u nog vele jaren te kunnen assisteren bij uw kunstharsprojecten. Zowel online als offline!

Wij verwelkomen u op onze webshop en als u een wat persoonlijker contact wilt, dan kunt u altijd langskomen voor een goed gesprek en een bakje koffie.

Tot ziens!

Maandag 9.00 – 16:30
Dinsdag 9.00 – 16.30
Woensdag 9.00 – 16.30
Donderdag 9.00 – 16.30
Vrijdag 9.00 – 16.30
Zaterdag Gesloten
Zondag Gesloten

Wilt u meer weten over onze productie tak? Kijkt u dan op faduursmacomposiet.nl voor meer informatie!